Subscribe Us

Header Ads

Üniter Devlet Nedir


üniter devlet tanımı
:devletin ülke millet ve egemenlik unsurları ve keza yasama yürütme yargı organları bakımından teklik özelliği gösterendevlt şeklidir

1.Devletin unsurlarında teklik.

diğer bir ifadeyle üniter devlet tek bir ülke üzerinde tek bir milletin tek bir egemenliğe tabi olduğu devlet şeklidir.bu nedenle üniter devlette devleti oluşturan unsurlar tek ve bölünmz bütündür
üniter devlette ülkenin bir kısmına ülkeden ayrılma hakkı tanınamaz.ülkenin her yerinde aynı hukuk düzeni uygulanır.

üniter devlette dilsel ırksal azınlıkların varlığı tanınamaz.din dil ırk ayrımı yapılamaz
üniter devlette tek resmi dil olur devlet işleri bu resmi dil ile yapılır.

Devlet organlarında ve yetkilerinde teklik:

üniter devlette norm koyma yetkisi tek ve bölünmz o da yasama organına ait

ülkenin bir kısmı için başka diğer kısmı için başka yüksek mahkeme kurulamaz

üniter devletin merkezi başkent teşkilatı v taşra teşkilatı olarak ikiyee ayrılsada merkezi idare bütündür.çünkü başkent ve taşra teşkilatı aynı tüzel kişilik içinde yer alır bu da devlet kişiliğidir
üniter devletlerde başkent teşkilatının taşra tşkilatı üzerinde hiyerarşi yetkisi vardır

ademi temerküz: yetki gnişliği demektir üniter devletlerde belli konularda taşra teşkilatının yetkilerini arttırır başkent teşkilatına sormadan karar almasını sağlar.

üniter devlette yerel yönetimler:

mahalli(yerel yönetim) özellikleri:mahalli idareler merkezi idarenin sahip olduğu kamu kişiliğinin dışında ayrı bir kişiliktir yani merkezi idarenin hiyerarşisine bağlı değildir.
bütçeleri de ayrıdır.mahalli idarenin kendine has peersoneli vardır ve bu personel merkezi idarenin hiyerarşisine bağlı değildir.

mahalli idarelerin yasama ve yargı yetkileri yoktur sadec idari ytkileri vardır bundan dolayı mahalli idareler üniter devletiğe aykırı değildir.

peki üniter devlet nasıl üniterlikten çıkar.üniter devlet olmaktan çıkması için mahalli idarelere anayasayla yetki devrinin yapılmış olması ve mahalli idarenin anayasa değişim sürecine katılma yetkisi olması gerekmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar