Subscribe Us

Header Ads

Federal Devlet Nedir


 
federasyonun devlet yapısı: federal devlet v federe devletler olmak üzere ikiye ayrılır.

Federal devlet nedir

federal devlet federasyonun kurucu birimlerinden yani federe devletlerden ayrı ama onların üstüne konulmuş olan bir devlettir.

bir federasyonda gerek federal devlet gerek federe devlet ikisi de devlettir.
federal devletin gerk iç hukuk gerek uluslararası hukuk bakımında ayrı tüzel kişiliği vardır
bir federal devletin vatandaşı aynı zamanda federe devletin de vatandaşıdır.
bir federe devletin ülkesi ve milleti üzerinde hem kendisinin hem de federal devletin egemenliği vardır
federe devletler federal yasama organına devlet olarak katılabilirler bu devlet olarak katılma ilkesidir.
federe devletler diğer federe devletlerle eşittir.

federasyonn iki meclislidir bu şekilde federe devletler de devletin yönetimine katılmış olurlar.

eşit iki meclislilik:eşit iki meclislilik demek birinci ve ikinci meclisin yetkilri hemen hhemen aynı veya eşit demektir.

ikinci mecliste eşit temsil: federe devltler aralarında nüfus ve toprak bakımından farkları ne olursa olsun ikinci mecliste eşit temsil edilir

her federe devlet kendi yapacağı anayasayla kendi kuruluşunu düzenleme kuruluş ve işleyişini serbestçe belirleme hakkına sahiptir buna anayasal oto determinasyon hakkı denir.

federal hukukun üstünlüğü ilkesi:federe hukuk federal hukuktan üstündür. federe anayasa ile federal kanun çatışsa bile federal kanun uygulanır.

federal devlet ile federe devletler arasında yetki paylaşımı:

bu yetki paylaşımlrı oldukça güvenlidir.yetki paylaşımı katı anayasayla yapılır.anayasanın değiştirilmesine  federe devletler de katılır.yazılı anayasa federalizmin zorunlu özelliğidir.


federal devletin yetkilerini sayma:

birinci usülde federal devletin yetkileri anayasada tek tek sayılır bu yetkilere sayılmış yetkiler denir.anayasada sayılmış yetkiler dışında kalan yetkilere bakiye yetkiler denir.
bu durumda bakiye yetkiler federe devletlere bırakılır.bu usülde federe devletlerin yetkisi genel yetki fderal devletlerin yetkisi istisnai yetki olur.bu usulde federal devletin
sınırlı yasama yetkisi vardır


federe devletlerin yetkilerini sayma:
ikinci sistemde anayasada federe devletlerin yetkileri tk tk sayılır.bu yetkilerin dışında kalan ytki yani bakiye yetkiler federal devlete verilir bu sistemde yetki federal için genel federe için istisnaidir.


federe devletlerin kendi arasında yetki paylaşımı ve yetki uyuşmazlıkları:
bir federasyonda federe devletlerin kndi arasında yetki paylaşımı konu itiabiryle değil yer itibariyle yani yersel(mülki) dir yani sınır uyuşmazlığı olur bu da yüksk mahkemece çözülür toprak parçasının hangi federe devlete ait olduğuna karar verilir

federasyonların kurulması:
birleşme yoluyla kurulma: başlangıçta bağımsız olan birden fazla üniter devlet birleşerek bir federasyon mydana getirir ve sahip oldukları bazı yetkileri federal devlete bırakır.

ayrılma yoluyla kurulma:başlangıçta üniter nitelikte olan devletten bazı birimler ayrılmak ister bu birimler ayrılıp bağımsız devlt kurmak yerine federe devlet halin gelirler. ve kendi aralarında federasyon oluştururlar

Yorum Gönder

0 Yorumlar