Subscribe Us

Header Ads

Bileşik Devlet



Tanım:iki veya daha çok devletin sıkı veya gevşek bağlarla birleşmelerinden meydana gelmiş bir devlet çeşididir.

bileşik devletlerde birden fazla anayasa birden fazla hukuk düzeni yürürlüktedir.bileşik devletler devlet birlikleri ve devlet toplulukları olarak ikiye ayrılır.

Devlet birlikleri
devlet birliği iki ayrı devletin ayrılıklarını az çok koruyarak birleşmesinden meydana gelen devlet şeklidir. şahsi ve hakiki olarak ikiye ayrılırlar.

1.şahsi birlik:iki veya daha fazla monarşik devletin başına aynı hükümdarın geçmesiyle oluşur.Yani aynı şahıs iki ayrı devletin de kralı olursa şahri birlikten bahsedilir.
şahsi birliği oluşturan iki devlet arasında tek ortak yön kralın şahsı bakımındandır kralın şahsı dışında tüm alanlarda birbirinden bağımsız iki devlet olarak varlığını sürdürürler.

2.hakiki birlik:Birden fazla devletin içişlerinde bağımsızlıklarını koruyarak dış ilişkileri bakımından devlet oluşturacak şekilde birleşmelerinden meydana gelir.Hakiki birliği oluşturan devletlerin her birinin kendi anayasaları kendi düznleri vardır.Bu devletleri uluslararası hukuk bakımından ayrı birer kişilikleri yoktur.

Devlet toplulukları:Devlet toplulukları da iki veya daha fazla devletin bir araya gelerek oluşturdukları bileşik devletlerdir.Bir araya gelen devletlerin aralarındaki bağ devlt birliklerine(yani şahsi ve hakiki birliğe)göre daha sıkıdır.devlet toplulukları kendi içerisinde konfederasyon ve federasyon olarak ayrılırlar.

1.konfederasyon
tanım:Konfederasyon birden fazla bağımsız devletin uluslararası hukuki kişiliklerini muhafaza etmek şartıyla belli bir amaçla özellikle ortak savunmalarını sağlamak üzere kurdukları bir devlet topluluğudur.
Konfederasyon uluslararası bir antlaşmayla kurulur.üye devletlerin ayrılma hakkı mevcuttur.konfderasyonu teşkil eden devletler iç ve dış ilişkileri bakımından bağımsız devlet niteliklerini korurlar.
konfederasyonu bir devlet olarak görmek mümkün değildir tüzel kişiliği yoktur.konfederasyonun tek organı diyet ismi verilen meclistir.
diyet meclisinin kararları her konfedere devlet tarafından onaylanmazsa karar geçersiz olur.

2.Federasyon(federal devlet)
Tanım:federasyon uluslararası kişiliğe sahip bir merkezi devlet (federal devlet) ile uluslararası kişiliğe sahip olmayan bölgesel devletlerin(federe devletler)aralarında güvenceli bir yetki paylaşımı yapıarak oluşturdukları devlet topluluğudur.
federal devlet de fdere devlet de devlttir yani kendilrine has millet ülke ve egemenlik unsurları vardır.
federal devletlerin uluslararası kişiliği vardır fakat federe devletlerin uluslararası kişiliği yoktur.


Federasyon-Konfederasyon karşılaştırması

Konfederasyon uluslararası antlaşmayla kurulur federasyon anayasayla kurulur.

iç hukuk işlemiyle değil,bir uluslararası antlaşmayla kurulan bir birlik federasyon olamaz.

konfederasyondan isteyen ülke çıkabilir.federe devletler arasındaki ilişki akdi nitelikte değil anayasal niteliktedir bu yüzden federasyondan ayrılma hakkı hukuken yoktur.

konfederasyonun üye devletler üzerinde zorlama gücü yoktur federasyonda federal devlet fdere devletlerin üstünde yer alır ve zorlama gücüne sahiptir.
federal devletlerin aldığı kararlar federe devletleri de bağlar.

konfederasyonda kişileer yalnızca üye devletlere vatandaşlık bağıyla bağlıdırlar.federasyonda ise iki tür vatandaşlık vardır.kişiler.
kişiler hem federal devlete hem de federe devletlere vatandaşlık bağıyla bağlıdırlar.ancak uluslararası hukuk bakımından sadecee federal devletin vatandaşlığı dikkate alınır.


Federal Devlet-Üniter Devlet karşılaştırılması.
üniter devlet sisteminde tek devlet vardır.federal devlet sisteminde federal dvlet ve federe devletler olmak üzeere iki tür devlet vardır.
üniter devlette tek bir hukuk düzeni vardır.federasyonlarda federal ve federe devletlerin ayrı ayrı hukuk düzeni vardır

Yorum Gönder

0 Yorumlar